Skip to main content

Publicaties

Mijn kinderjaren

Dit boekje beschrijft mijn gelukkige jeugd in een Kempisch dorp (Eersel) in de jaren vijftig aan de hand van een aantal dierbare plekken, waar ik intense herinneringen aan overhou. Hoe totaal anders was die wereld, vergeleken met nu…

Uitgave in eigen beheer

Download 'Mijn kinderjaren'

Het fietsgevoel

Fietsen, of beter: het aangaan van het avontuur van lange fietsreizen, is verslavend. Waarom is dit zo? Wat beleef je dan? Hoe ga je om met alle indrukken, met de natuur die je tegenkomt en met de mensen die je ontmoet? Hoe red je je als fietser in autoland?

Uitgave in eigen beheer

Download 'Het fietsgevoel'

In contact met de natuur

Wat gebeurt er met ons als we de natuur intrekken, als we tussen hoge bomen wandelen, vogels zien overvliegen of mieren met strootjes zien slepen? Wat maakt dit contact zo bijzonder en ook zo anders dan het contact met mensen? En waarom vinden we de natuur eigenlijk mooi, met al die kleuren – zonder enige afstemming – door elkaar heen?

Dit boekje wil op dit soort vragen een antwoord geven. 

Het beschrijft het unieke van de natuurervaring, met daarin de rol van al onze zintuigen: zien, horen, ruiken, voelen. 

Het beschrijft wat de natuur voor ons betekent, wat die met ons doet, maar ook hoe wij zelf de natuur van alles toedichten: hertjes zijn lief en een wolf is vals.

In contact met de natuur van Cees van Woerkum geeft ook aan hoe contact kan variëren, van oppervlakkig tot heel intens. Al lezende zullen we beter begrijpen hoe onze eigen natuurbeleving verschilt van die van anderen en waar onze fascinatie voor de natuur vandaan komt.

Uitgeverij IJzer

Hoor onze zangen, zie ons verlangen

Contact met Maria zoeken door tot haar te zingen, daar gaat dit boekje over. Het wil de vraag beantwoorden waarom er in Brabant na 1850 zoveel Marialiederen zijn geschreven en gezongen en wat dit voor de gelovigen, voor de Kerk en voor Brabant heeft betekend.

Samen tot Maria zingen is - zo zal blijken - een belangrijk onderdeel van de Mariadevotie. Al zingende ben je (of word je) echt wel ‘van Maria’. En die overgeleverde liederen kunnen ons heel wat leren. Daarin wordt heel beeldend en ook heel direct uitgedrukt wat voor persoon voor de zanger Maria was, welke eigenschappen ze had en zeker ook wat kon worden afgesmeekt. 

Zo ontdekken we waarom juist Maria zo’n centrale plaats kreeg in de religieuze beleving van veel Brabanders, iemand waarmee je contact kon maken, waarbij je voelde dat ze altijd  voor iedereen klaarstond.

LUCHT ADEM FLUIT MUZIEK

Voor zingen en voor fluiten heb je adem nodig, dat kan niet anders. Het valt op dat hier door de eeuwen heen heel verschillend over gedacht wordt. Zo is ademen in de achtiende eeuw een vanzelfsprekendheid, waar de zanger of de fluitist niet speciaal aan hoeft te denken, behalve voor het fraseren van de muziek. Maar in onze tijd is het het fundament van vrijwel elke zang- of fluitmethode, al zijn ook dan de verschillen groot. Ik wil  de evolutie in het denken over ademen en zingen/fluiten in kaart brengen en begrijpen wat de achtergronden zijn van al die verschillen. Niet toevallig zijn zingen en fluiten (traverso) mijn belangrijkste liefhebberijen.

Het boekje is te bestellen voor € 12,00. Stuur daarvoor een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Wetenschappelijke publicaties

Strategische Communicatie

Strategische communicatie
Noelle Aarts, Chantal Steuten, Cees van Woerkum

 Lees meer